*´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸((( RAVDA.net )))¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`*

KADINLARIN AY HALLERİNDE BAĞLI OLDUKLARI SAĞLIK KURALLARI

Bilindiği gibi kadınlar ayda (dört haftada) bir kez hayz (regl) devri geçirirler. Bu süre ortalama bir haftadır. Ay günü dediğimiz (Hayz-Regl)'in fizyolojik bir amacı vardır. Ayda bir kez yumurta hücresi yapan anne adayı kadın, bu yumurtayı rahime gönderir. Eğer yumurta döllenmişse gebelik devam eder. Döllenmemişse o yumurta ile rahimin içi yüzeyindeki doku, kanama yolu ile dışa atılır ve yeni yumurta yapma dönemi için rahim iç yüzeyi özenle yeniden yapılır. Her ay tekrar edilen bu olay; döllenmiş yumurtaya yataklık edecek olan rahim içi dokusuna hilkatin verdiği önemden kaynaklanmaktadır. Rahim içi dokusunun tazelenmesi, döllenmiş yumurtanın yuvasında en ufak eskimiş bir arızaya müsaade etmemektedir. Böylece insan bu müstesna hazırlıkla hayata ilk adımını atmaktadır. Hanımlara zahmet ve eza şeklinde yansıyan bu olayın onlara sağlık açısından mükâfatı da vardır.

Regl (hayz) zamanında hanımların sağlıklarına karşı çok titiz olma gereği âşikârdır. Bunun nedeni rahim içi dokusu atılırken tüm kan damarlarının genişlemesi ve çevrede mikroplara karşı elverişli bir ortam oluşmasıdır.

Son yıllarda rahim ve çevresinin Lenf (beyaz kan dolaşımı) sistemi üzerinde yapılan araştırmalar göstermiştir ki, bu devrede kan damarlarındaki bu genişlemeler kanama süresince rahim ve çevresinde korunma sisteminde zaaf uyandırmaktadır. Nitekim bu devrede plaz ve benzeri nedenlerle ortaya çıkan üşütmeler zaafa uğramış Lenf sistemi nedeni ile ağır kadın hastalıklarına yol açmaktadır.

Cinsî temas bu dönemde kesin olarak sakıncalıdır. Erkek ve kadın herhangi bir hastalık taşımasalar dahi, her iki cinsiyetin organlarında sıradan mikroplar bulunabilir. Bu esnada cinsî temas, korunma açısından çok duyarlı olan kadında telâfisi güç kadın hastalıkları (ilhitaplanmalar) doğurur. Eğer kadında yumurtalık iltihabı gibi günümüzde pek sık görülen hastalıklar varsa onları çevreye yayarak büyütür.

Regl (hayz) sırasında cinsel bir ilişkinin kesin olarak, özellikle kadında ortaya koyacağı sonuçlar, açık bir yaraya elle dokunmaktan, ameliyatı eli yıkamadan yapmaktan farksızdır.

Yine rahim ağzı ve boynunda çok hassas olan iç deri (mukoza) erozyonları, özellikle Regl (hayz)'ın tamamen bitmediği günlerde yapılan cinsel ilişki ile çok yakından ilgilidir.

Son yıllarda rahim Lenf sistemine ve rahim ağzı ve boynu iç derisine verilen önem öylesine ciddidir ki, en ufak ihmalin bu bölgede nice dönüşü imkânsız sorunlara yol açtığı tartışılmaz hale gelmiştir.

Doğum kontrol sistemi içindeki sakıncalı görülen tartışmalar bile, özellikle bu noktada toplanmaktadır.

Rahim içi derisi olsun, rahim ağzı dokusu olsun kadın hayatının en hassas noktasıdır ve bilim bize en yeni bulguları şöyle demektedir:

Bu bölge oyuncak değildir. Bu bölgede iyimser tahminlerden çıkacak yorumlara yer yoktur. Önemli bir sorun da Regl (hayz) sırasında özellikle iki haftada rahim ve rahim ağzı mukozasında (iç deri) ortaya çıkan hormon değişimlerine bağlı hücre değişimleridir. Bu dönem, hormonların kendi kompitür sistemleri içinde adeta cirit attıkları bir dönemdir. Dışardan yapılacak en ufak hatalar (cinsel ilişki, üşütme vs.) bu epitel değişimlerini fırtınalı çıkmazlara sürükler.

Lenf biyolojisini, epitel değişim süreçlerindeki incelikleri günümüzde öğrenen bilim dünyamız, (hayz) regl zamanında cinsel ilişkiyi beyine ateşle yaklaşmadan başka değerlendiremez. Böyle bir ilişkinin tıbbî faturası, icâbında yıllar sonra ödenir. 

(Dr. Halûk Nurbaki, Diyanet Gazetesi, Sayı 290, sh. 14-15.)